Fnac

Mon compte

VERHAEREN VERBEELD
  • VERHAEREN VERBEELD

  • Disponible en :
  • Exposition
  • du 15/10/2016 au 15/01/2017.
  • CHF 10,91

Basisreductie MSK:
- inwoners van Gent op vertoon van identiteitskaart
- senioren (+65 jaar)
- personen in bezit van een lerarenkaart uitgereikt door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - Departement Onderwijs
- Vrienden S.M.A.K.

Jongerenreductie MSK: jongeren van 19 tot 26 jaar (kinderen onder 19 jaar = GRATIS)

____________


De schrijver-criticus en de kunst van zijn tijd (1881-1916)


Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn overlijden brengt het MSK een hommage aan Emile Verhaeren (1855-1916), één van de hoofdrolspelers in het Belgische culturele landschap rond de eeuwwisseling. We nodigen je uit om de kunstwereld van de 19de en 20ste eeuw te herontdekken door de ogen van de schrijver die het vanop de eerste rij meemaakte.

Bevoorrechte getuige
Emile Verhaeren was een dichter en kunstcriticus die tijdens zijn leven een internationale faam kende. Tussen 1880 en 1916 volgde hij nauwgezet de ontwikkeling van de Belgische avant-garde-kunst. Hij verdedigde het naturalisme en de sociale kunst, het impressionisme en het neo-impressionisme, het symbolisme. Bovenal was hij een verdediger van de moderniteit die hij in de kunst van zijn tijd terugvond.

In zijn poëzie en geschriften bundelt Verhaeren zijn gevoelens, passies en artistieke strijdpunten. Meer dan 100 jaar later laten ze ons toe het werk van nationale en internationale kunstenaars te herontdekken door de ogen van een eigenzinnig Kenner.

Eigen werk en internationale topstukken
De tentoonstelling brengt de historische en artistieke context tot leven waarin het oeuvre van de dichter-criticus tot stand kwam. We vertrekken van de rijke collectie schilderijen, beeldhouwwerken en werken op papier in het MSK. Zo brengen we publiekslievelingen zoals ‘De Lezing van Emile Verhaeren’ door Théo Van Rysselberghe of ‘Kinderen aan het ochtendtoilet’ van James Ensor in dialoog met collectiestukken die de reserves weinig verlaten. 

Tegelijk halen we een grote reeks kunstwerken uit internationale publieke en private verzamelingen naar Gent, met stukken van ondermeer Auguste Rodin, Paul Signac, Maximilien Luce of Odilon Redon. Ook kunstenaars als Léon Frédéric, Eugène Laermans en Constantin Meunier, Jan Toorop en Guillaume Vogels, Henry Van de Velde, Fernand Khnopff en George Minne kunnen uiteraard niet ontbreken.

In totaal brengen we niet minder dan 200 werken uit het fin-de-siècle op zaal.

Opening Tekenkabinet
De opening van de tentoonstelling ‘Verhaeren’ betekent meteen ook de inhuldiging van het nieuwe Tekenkabinet. In acht zalen en in steeds wisselende tentoonstellingen kan het MSK voortaan haar veelzijdige verzameling van werken op papier toegankelijk maken voor het publiek. Voor deze tentoonstelling duiken we bijvoorbeeld in onze uitzonderlijke collecties Ensor-grafiek en kostbare boeken, naast de talrijke pastels, tekeningen en andere werken op papier die in de vitrines en aan de muren worden getoond.

De samenstelling van de tentoonstelling gebeurt onder leiding van Bruno Fornari, Johan De Smet en Cathérine Verleysen (MSK), in samenwerking met Rik Hemmerijckx (Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Sint-Amands) en Paul Aron (Université Libre de Bruxelles – FNRS).

Choisissez votre date via le moteur de recherche OU directement dans le calendrier

Haut de page

Nouveau ! Affinez votre recherche selon vos critères Choisir mes critères

Période

Jours

Lundi Mardi Mercredi Jeudi Vendredi Samedi Dimanche
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

Inscription aux alertes

L'inscription aux alertes vous permet d'être informé dès qu'une nouvelle manifestation est disponible pour un artiste ou un club de sport. Vous pouvez également être informé de toute l'actualité d'une salle. En savoir plus

Vous pouvez vous inscrire aux alertes salles suivantes
MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN GENT (GENT)
Ajouter
null